Almere City FC doet bommetje op De Vijverberg

Geschreven door Redactie

Zeventien seizoenen lang moet Almere City FC er op wachten; een overwinning bij De Graafschap. Maar op vrijdag 16 september 2022 is het eindelijk zover. Mede door toedoen van invaller Anthony Limbombe komt de ploeg van Alex Pastoor terug van een 1-0 achterstand en brengt hiermee de thuisploeg diep in de problemen.

Acht maanden lang heeft De Graafschap thuis niet gewonnen. Die laatste gewonnen thuiswedstrijd? Die kwam vorig seizoen tot stand tegen Almere City FC. De dekselse Doetinchemmers lijken het tegen de Almeerders opnieuw te flikken, totdat de ploeg in vijf minuten de achterstand wegpoetst.

Er is een opmars van Lance Duijvestijn en er is een schot van Stije Resink. In die eerste tien minuten is het De Graafschap dat het spel probeert te maken, maar Almere City FC dat op de kansen loert. Een fraaie voorzet van de blauw-witte Alexander Büttner verandert die status-quo. Het is een voorzet uit het boekje. Vanaf halfway en afzwaaiend. Daar hoeft een spits alleen maar tegenaan te lopen en dat doet in dit geval Charlison Benschop. De bal is onhoudbaar en zet Almere City FC op achterstand.

Daarna komt Almere City FC niet meer in het spel. Na 35 minuten zit het basisdebuut voor Niciano Grootfaam er op. Hij wordt opgeofferd voor een strategische wissel, waarbij het verdedigende blok doorschuift om plaats te maken voor een aanvallende impuls in de vorm van Anthony Limbombe. Die Limbombe, zo weten we, is specialist in assists. Met één van zijn eerste acties laat hij zien waarom. Hij ziet Lance Duijvestijn in de zestien, die met een halve omhaal probeert de Doetinchemse dam te doorbreken.

Twintig minuten na de rust lijkt er voor Almere City FC geen doorkomen aan. Totdat Limbombe het op de heupen krijgt. Identiek aan de situatie afgelopen maandag tegen FC Eindhoven gooit hij een voorzet van links het strafschopgebied in, waarbij een inglijdende verdediger de bal met de hand beroert. Net als tegen FC Eindhoven is een penalty de enige juiste strafmaat. Het enige verschil met afgelopen maandag? Duijvestijn gaat nu achter de bal staan in plaats van Hilterman. Hij kwijt zich echter net zo goed van zijn taak.

Vijf minuten later valt Stadion De Vijverberg stil. Met een simpele beweging zet Jeredy Hilterman een sprintende Limbombe vrij voor keeper Jurjus. Die kans hoef je deze gelauwerde international niet te geven. Onberispelijk krult hij de 1-2 binnen en brengt hij het uitvak in extase.

De laatste minuten van het duel regent het corners voor de blauw-witten. Telkens zit er een Almeerse poot of vuist tussen. Het is de dag die Almere City FC nog lang zal heugen, wanneer scheidsrechter Stan Teuben na 94 minuten het bevrijdende laatste fluitsignaal geeft.

Almere City FC heeft nu vrij in het interlandweekend om van de overwinning te genieten, maar ook om zich keihard voor te bereiden op de rest van de competitie. Aankomende donderdag speelt de ploeg elders in Nederland een oefenwedstrijd ter voorbereiding op het competitietreffen met Roda JC op 30 augustus. Kaarten voor het thuisduel tegen Roda JC zijn verkrijgbaar via tickets.almerecity.nl.